Tenk om…

Tenk om det fantes en energikilde som ikke forurenset, som ikke krevde store naturinngrep, som brukte drivstoff som finnes omtrent overalt, som ikke kunne skape store katastrofer ved uhell og som ikke kunne brukes til å lage masseødeleggelsesvåpen, som kunne forsyne oss med rikelig energi i milliarder av år, som ikke er avhengig av vær og sol.

Hvilke debatter ville vært uinteressante? Hadde vi trengt å diskutere klimakatastrofe? Hadde vi trengt å diskutere for eller mot vindmøller og solceller? Hadde vi trengt Bellona og Greenpeace? Ville vi trengt å bekymre oss om tilgangen til olje og gass? Hadde Russland og USA vært nødt til knives om dominans av midtøsten? Hadde vi trengt å pleie vår dobbelmoral i møtet med Saudi-Arabia? Hadde vi trengt å bekymre oss om utbredelse av bilisme i Kina og India?
Hva med den tredje verden? Hvordan ville levestandarden blant verdens fattige utviklet seg hvis de hadde tilgang til praktisk talt gratis elektrisitet?
Og hva med miljøvern? Ville det vært bra for havet om vi ikke trengte oljen og gassen som ligger under havet?
Når jeg leser nyheter får jeg en følelse av at det aller meste er knyttet til energiproblemet vårt. Så mange problemer ville kunne løses om vi hadde tilgang til en god energikilde.
Nå er det faktisk slik at energikilden finnes, og den er atomkraft.
Problemet vårt er altså ikke egentlig at energikilden ikke finnes, men at vi ikke vil ha den. Så problemet med verden er ikke basert på vitenskap eller teknologi. Vitenskapen har svaret, og teknologien kan utvikles slik at atomkraften blir en sikker og god kilde.
Problemet er at vi vil ikke ha atomkraft. Vår kulturelle forståelse av atomkraft er at det er alt for farlig og håpløst forurensende, og denne såkalte forståelsen skaper frykt.
Atomkraften ble oppdaget i en tid da verden var i krig. Som all annen teknologisk utvikling ble den innrettet mot å drive krig. Først og fremst for å lage bomber, deretter å drive ubåter. Dagens atomkraft er fortsatt preget av disse formålene. Det er lenge siden mennesket oppdaget den kjemiske kraften i ild, men vi har utviklet den langt. Det er stor forskjell på et bål og en jetmotor, men begge bruker samme kraftkilde!
Naturen selv drives av atomkraft i sola og i jordas kjerne. Vi kunne ikke levd uten disse kreftene. Men hvorfor skal vi bare bruke disse kreftene indirekte gjennom olje, gass, solceller, vindmøller, vannkraft og biomasseforbrenning? Vi kan utnytte atomkraften mer direkte gjennom uran og thorium.
Atomkraft fortjener videreutvikling, og har potensiale til å bli en god, trygg og billig energikilde. Det er mange som ønsker å gjøre denne utviklingen. La oss ikke hindre dem, men heller hjelpe dem for de er menneskehetens beste håp.
Vi må overvinne frykten! Vi kan ikke bare bannlyse naturens egen kraftkilde fordi vår oppfatning er farget av teknologisk og politisk prioritering fra en verdenskrig.